Spierpijn – wat gebeurt er in het lichaam?

Wanneer je, vooral na het sporten, pijnlijke spieren hebt, dan heb je (verlate) spierpijn, ook wel een spierkater genoemd. Deze pijn komt door kleine ontstekingen die worden veroorzaakt door microscheurtjes in het spierweefsel. Water dringt langzaam door deze scheurtjes, zodat na een tijdje (12 tot 36 uur) kleine oedemen ontstaan. De spiervezels zwellen op door het binnendringende water en worden uitgerekt. De pijn die je waarneemt bij het uitrekken van de spiervezels, is spierpijn. Deze spierkater komt meestal een dag na een ongewone (spier-)inspanning. Het pijnlijke effect trekt veelal na enkele dagen weg.

Wanneer begint spierpijn?

Veelal duurt het tussen 12 en 36 uur voordat je last krijgt van spierpijn. Velen merken het ook direct na het sporten dat verschillende spiergroepen nogal zwaar aanvoelen. Echter, de daadwerkelijke pijn komt later. Dat komt omdat de pijnreceptoren de verwondingen aan de spier pas opmerken zodra de stoffen die de ontsteking veroorzaken, uit de spieren komen.

Is trainen met spierpijn slim of dom?

In principe is trainen met spierpijn niet gevaarlijk, maar het wordt ook niet aanbevolen. Het hangt ervan af hoe sterk de pijnlijke spieren zijn. Met EMS-training hebben jouw spieren altijd voldoende tijd om te regenereren, omdat je toch 72 uur pauze moet houden tussen jouw trainingssessies.

Als je echter een conventionele krachttraining doet, dan is het niet raadzaam om te trainen terwijl je spierpijn hebt. Dit bevordert de spieropbouw niet, maar beschadigt juist de verwondingen in het spierweefsel. Als je een spier hebt die slechts een beetje pijn doet, dan kun je zeker trainen – je moet er echter wel voor zorgen dat je de pijnlijke spier niet belast. Als je veel pijnlijke spieren hebt, dan raden we je aan een pauze te nemen en te wachten tot de spierpijn voorbij is.

Ik heb spierpijn – kan ik wél trainen?

Als je wilt blijven trainen ondanks lichte spierpijn, dan moet je de pijnlijke spieren niet belasten. Bijvoorbeeld, als de spieren in jouw benen geen pijn doen, dan kun je gaan hardlopen. Als je bijvoorbeeld geen pijnlijke armspieren, dan kun je gerust een beetje gaan zwemmen – let wel: de nadruk ligt op een beetje, zonder hoge intensiteit!

Als je krachttraining wilt doen en je hebt last van spierpijn, zorg er dan voor dat je de pijnlijke spieren niet gebruikt als hulpspieren tijdens de oefeningen. Anders vertraag je het herstel en misschien zelfs de spieropbouw.

 

 

EMS-training & Spierpijn

We horen wel eens van EMS-gebruikers dat onze EMS-training heeft geleid tot spierpijn maar niet vaak. Dit komt doordat de huidige programma’s evenwichtig zijn vormgegeven. Wanneer je dat wilt, dan zullen onze goed opgeleide personal trainers ervoor zorgen dat de huidige intensiteit en de selectie van oefeningen altijd zo goed mogelijk worden aangepast aan het sporttype dat jij bent, zodat overbelasting wordt voorkomen.

Door de pauze van 72 uur tussen de EMS-trainingssessies zorgen we bovendien voor een goede periode waarin jouw spieren kunnen herstellen. Daardoor is het bij TOTAL EMS bijna niet nodig om te trainen met spierpijn.

Spierpijn – wat helpt?

Wanneer je toch last hebt van spierpijn, dan zijn de beste tips waarschijnlijk warmte en rust. Geef jouw pijnlijke spieren een tijdje rust zodat ze zo snel mogelijk kunnen herstellen. Door rust te nemen, geef je jouw spieren de tijd en de mogelijkheid om de schade in het spierweefsel te herstellen en om weer op te kunnen bouwen. Trainen met spierpijn verzwakt de spieren alleen maar.

Daarnaast is het raadzaam om de pijnlijke spieren te verwarmen, bijvoorbeeld door een warm bad te nemen. De kalmerende werking van warmte kan niet alleen de pijn verlichten, maar stimuleert ook de bloedcirculatie, waardoor de ontsteking in de spier beter kan genezen.

Heb je na enkele dagen nog steeds hevige pijn? Dan raden we je aan om onze huis fysio (FysioXtra)  te raadplegen zodat kan worden uitgesloten dat de spier verrekt of gescheurd is.

Heb je nog vragen over het onderwerp Spierpijn en EMS? Stuur dan een e-mail naar info@totalems.nl  We helpen je graag!

Categories:

Tags:

No responses yet

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *