Intensieve fitnesstraining

Een TOTALEMS training is een fitnesstraining, maar dan veel intensiever. Tijdens de training voer je eenvoudige oefeningen uit waarbij de trainer je vraagt om je spieren aan te spannen. Door de elektrische prikkel door het EMS systeem op je spieren ga je veel meer spiervezels aanspannen dan je zelf zou kunnen. Ook bereik je veel meer spieren dan je zelf kan zonder die EMS prikkel. Tenslotte zorgt de EMS training voor een verhoogde verbranding die veel langer aanhoudt dan een reguliere fitnesstraining. Bij een normale fitnesstraining blijft je verbranding tot ongeveer 12 uur verhoogd. Bij een EMS training tot wel 72 uur! Die factoren (meer spiervezels, meer spieren, langere verhoogde verbranding) zorgen ervoor dat een korte EMS training zo vreselijk effectief is en je écht resultaat behaalt. 

Welke spieren worden getraind en welke niet ?

De spieren die met EMS training worden aangesproken zijn de spieren die je zelf bewust kunt aanspannen. In je lichaam zijn er ook spieren die zelfsturend zijn, daar heeft de EMS training geen effect op. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je hart, spieren van je longen en darmen. 

Wie mogen geen EMS training doen?

Er zijn mensen voor wie EMS training niet geschikt is. Dat zijn mensen met een pacemaker, epilepsie, hart- en vaatziekten en dergelijke. Ook zwangere vrouwen mogen geen EMS training doen. Na de bevalling is EMS training juist wel goed, om je bekken- en buikspieren snel weer in shape te krijgen. Je trainer zal voor de eerste training met jou bepalen of je EMS training mag doen, maar als je gewoon gezond bent kan je zonder problemen een EMS training doen. Als er twijfel is raadpleeg dan altijd je huisarts. 

Neem voldoende rust tussen trainingen

We hebben je uitgelegd dat het afterburn effect (epoc), dus de tijd dat je verbranding verhoogd blijft wel tot 72 uur kan aanhouden bij EMS training. Neem daarom altijd voldoende rust tussen de trainingen. Maximaal twee EMS trainingen per week, Let op!! zonder andere krachttraining. Cardiotraining is prima en zelfs aan te raden. Een long-conditionele training helpt bij je uithoudingsvermogen. Daarom raden wij je aan ga ook Cardiotraining volgen of start met squashen dit kan allemaal bij Fitline Fitnessclub. Ook lekker een stuk fietsen of wandelen is natuurlijk prima.

Wetenschappelijk onderzoek

Er zijn weinig trainingsvormen waar zoveel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is als EMS training. Op de website van het EMS kenniscentrum kan je veel informatie vinden, maar ook links naar een aantal van die onderzoeken.